Monday, August 30, 2021

Focus Area 2021 | Questions and Answers | Plus One Zoology | Animal Kingdom

ANIMAL KINGDOM


1.   Identify the word pair applicable to phylum Ctenophora. (Score 1)

a.   Nephridia, Parapodia

b.   Comb plates, Bioluminescence

c.   Polyp, Metagenesis

d.   Radula, Visceral hump


Answer: (b) Comb plates, Bioluminescence.


2.   Characteristics of certain animals are given. Arrange them under the Class to which these animals belong. (Score 2)

                  i.  Skin is moist without scales.

                ii.   Body is covered by dry and cornified skin.

               iii.   Shed the scales as skin cast.

               iv.   Can live in aquatic as well as terrestrial habitats


Answer:

(i) & (iv) Class Amphibia

(ii) & (iii) Class Reptilia


3.   Observe the figures. (Score 3)



a.  Identify the organisms A, B & C.

b.  Name the phylum to which each of them belongs.


Answer:

(a) A= Balanoglossus, B= Neries, C= Liver fluke (Fasciola).

(b) A= Hemichordata, B= Annelida, C= Platyhelminthes


4.   Unlike bony fishes, cartilage fishes swim constantly to avoid sinking due to the     (Score 1)

a.  Presence of pharyngeal gill slits

b.  Presence of air bladder

c.  Absence of pharyngeal gill slits

d.  Absence of air bladder

    Answer:

    (d) Absence of air bladder.


5.   The following are organs of certain animals:

Parapodia, Nephridia, Malpighian tubules, Comb plates


a.   Select organs helps in excretion.

b.   Name the phyla bearing the above structures. (Score 3)

    Answer:

a.   Nephridia, Malpighian tubules.

b.   Parapodia: Phylum Annelida.

Nephridia: Phylum Annelida.

Malpighian tubules: Phylum Arthropoda.

Comb plates: Phylum Ctenophora


6.   Complete the flowchart given below. (Score 2)


    Answer:

(a) Gnathostomata                   

(b) Cyclostomata

(c) Tetrapoda                          

(d) Osteichthyes


7.   Find the odd one from each group. Justify your answer.

a.   Starfish, Devilfish, Dogfish, Jellyfish

b.   Flying fish, Angelfish, Sawfish, Fighting fish

c.   Sea lily, Sea cucumber, Sea hare, Sea urchin

    Answer:

(a) Dog fish. It is true fish. Others are not true fishes and are invertebrates.

(b) Sawfish. It comes under the class Chondrichthyes. Others belong to Osteichthyes.

(c) Sea hare. It belongs to Mollusca. Others are echinoderms.


8.   Observe the figure of an organism given: (Score 2)



a.   Identify the organism.

b.   Name the class to which it belongs.

c.   Mention any two salient features of the class.

    Answer:

(a) Hippocampus (Seahorse).

(b) Osteichthyes.

(c) Bony fishes, scales are cycloid, ctenoid etc., gills covered by operculum.


9.   Note the relationship between two words and find a suitable word for the fourth place. (Score 1)

        a. Coelenterate: Radial symmetry
            Platyhelminthes: ………………

        b.  Lizard: Poikilothermous 
             Crow: …………

Answer:

(a) Bilateral symmetry.

(b) Homoeothermous.


10.  Which of the following animal exhibit Metagenesis? (Score 1)

Ascaris, Obelia, Earthworm, Crab

       Answer: Obelia


11.  From a fish market, you got a fish, on a close watching your friend says it is a cartilaginous fish.

a.   Which characters helped him to identify it as a cartilaginous fish (any four characters)?

b.   Name the class it belongs to. (Score 2)

     Answer: 

     a) Placoid scales, ventral mouth, operculum absent, air bladder absent.

     b) Chondrichthyes.


12. Note the relation in the first pair and then complete the second pair. (Score 1)


Fasciola: Liver fluke

Taenia: .........?........

    Answer: Tapeworm


13.  Names of certain animals are given below. Write the phylum of each animal. (Score 2)

        a) Pila                        

        b) Pleurobrachia

        c) Nereis                     

        d) Spongilla


Answer:

a) Mollusca                

b) Ctenophora

c) Annelida                

d) Porifera


14.  Observe the diagram showing the characteristics of a phylum. (Score 3).



a.  Identify the Phylum.

b.  Name the Part labeled ‘A’.

c.  Point out the three fundamental characters of the phylum.

    Answer:

    a) Chordata.
    b) Nerve cord.
    c) Presence of notochord.
        Presence of pharyngeal gill slits.
        Presence of post-anal tail.


15. Note the relationship in the first pair and then complete the second pair. (Score 1)

        Osteichthyes: Cycloid scales
  Chondrichthyes: …………...


Answer: Placoid scales.


16. Arrange the following terms under two headings based on symmetry (Score 1)


Arthropods. Ctenophores, Molluscs, Coelenterates

    Answer:

    Radial symmetry: Coelenterates, Ctenophores.

    Bilateral symmetry: Arthropods, Molluscs.


17. a) A table showing examples of vertebrates is given below. But some of the examples are wrongly given. Identify and rearrange it. (Score 3)

Pisces

Amphibia

Reptilia

Aves

Mammalia

Dogfish

Frog

Vulture

Penguin

Alligator

Blue whale

Rohu

Tortoise

Salamander

Flying fox

b) Which of the above-mentioned class is characterised by the presence of pneumatic bone?

    Answer:

      (a)

Pisces

Amphibia

Reptilia

Aves

Mammalia

Dogfish

Frog

Alligator

Penguin

Blue whale

Rohu

Salamander

Tortoise

Vulture

Flying fox

(b) Class Aves.


18.  Find out the pseudocoelomate animal from the following: (Score 1)


Tapeworm, Hookworm, Earthworm. Honeybee


Answer: Hookworm.


19. Features of different phyla/classes are given below. Identify the phylum/class and give examples of each group. (Score 2)

a)  The body is covered by scales, heart is three or four-chambered. They respire through lungs.

b)  They are exclusively marine, commonly called sea walnuts, and show bioluminescence.

Answer:

(a) Class Reptilia. E.g. Calotes, Crocodilus.

(b) Phylum Ctenophora. E.g. Pleurobrachia.

20.   Categorize the following animals under radial symmetry and bilateral symmetry. (Score 2)

Physalia, Tapeworm, Fasciola, Adamsia

    Answer:

      Radial symmetry: Physalia, Adamsia.

Bilateral symmetry: Tapeworm, Fasciola.

21. Observe the following features of animals and answer the following questions. (Score 2)

  • Moist skin
  • Hooks and suckers
  • Pneumatic bones
  • Dry and non-glandular skin
  • Metamerism

a.  Select the flight adaptation of birds.                         

b.  Select the amphibious adaptation of the frog.                

Answer:

(a) Pneumatic bones, Dry and non-glandular skin.

(b) Moist skin.

22. Prawns and insects are included in the phylum Arthropoda while they have different habits and habitats. Justify your answer. (Score 2)


Answer:

Prawns and insects have jointed legs and chitinous cuticle.


23. Figures (X) & (Y) are the fish of two different classes. Identify them and differentiate between these classes. (Score 2).

        Answer:

          X= Chondrichthyes. Cartilaginous endoskeleton, placoid scales, etc.

    Y= Osteichthyes. Bony endoskeleton, cycloid scales, etc.


24. Birds are well adapted for flying. Give any three of such adaptations. (Score 3)


Answer:

  • Presence of wings and beak.
  • Pneumatic bones.
  • Air sacs connected to lungs.


No comments:

Post a Comment