Monday, August 30, 2021

Focus Area 2021 | Questions and Answers | Plus One Zoology | Structural Organization in Animals

STRUCTURAL ORGANISATION IN ANIMALS


1.  Match Column A with those in columns B and C. (Score 3).


A

B

C

Type of simple Epithelium

Location

Function

Squamous

......... (a) .........

Diffusion

.......(b) ........

Ducts of glands and tubular parts of nephrons

...... (c) ......

Columnar

......... (d) .........

Secretion and Absorption

....... (e) ........

Inner surface of bronchioles and fallopian tubes

....... (f) .......

Answer:

(a) Walls of blood vessels and lung alveoli.

(b) Cuboidal (cubical) epithelium.

(c) Secretion and absorption.

(d) Lining of stomach and intestine.

(e) Ciliated epithelium.

(f) Movement of particles.


2.  Rewrite the given sentences if there is any mistake in the underlined part. (Score 2)

  • Cells of adipose tissue are called osteocytes.
  • Tendons attach muscle to bone.
  • Intercalated discs are seen in skeletal muscle.
  • Skeletal muscles are striated.

Answer:

  • Cells of adipose tissue are called adipocytes.
  • Intercalated discs are seen in cardiac muscle.

3.   a) Identify the tissues based on the features given below: (Score 2)

            i) Intercalated disc.
            ii) Involuntary in action

(b) Mention the function of intercalated disc.


Answer:

        (a) Cardiac muscle

        (b) It allows cells to contract as a unit, i.e., when a cell receives signal to contract, other cells also contract.


4.   Identify the function of the following structures of cockroaches. (Score 2)
(a) Compound eye

(b) Hepatic caecae
(c) Gizzard

(d) Malpighian tubules

Answer:

(a) Compound eye: Mosaic vision.

(b) Hepatic caecae: Secrete digestive juice.

(c) Gizzard: Helps to grind the food.

(d) Malpighian tubules: Excretion


5.  The mounting of mouthparts of a cockroach is given below. If there is any error, correct it. (Score 2)


Answer:

(a) Labrum   

(b) Maxilla

(c) Hypopharynx       

(d) Labium

(e) Mandible


6.   Identify the following tissues: (Score 2)
a) Tissue that stores fat.
b) Tissue that connects bones together.
c) Tissue that connects bones to muscles.
d) Tissue that conducts impulses.

Answer:

(a) Adipose tissue

(b) Ligaments

(c) Tendon

(d) Neural tissue


7.   Observe the diagram showing the alimentary canal of cockroach. Name parts labeled A, B, C & D. (Score 2)



Answer:

(a) Crop

(b) Hepatic caecae

(c) Malpighian tubules

(d) Colon


8.  Identify figures A and B. Write any one characteristic features of each A and B. (Score 3)



Answer:

        A= Smooth muscle, B= Skeletal muscle.

        Smooth muscle: Non-striated, involuntary

        Skeletal muscle: Striated, voluntary.


9.   Fill in the missing words A & B in the following chart: (Score 1)

Answer:

(A) Goblet cell           

(B) Exocrine gland


10. Name any two secretions of exocrine glands. (Score 1)

Answer:


Liver: Bile juice

Salivary glands: Saliva


11. Select the odd one out in the following series. (Score 1)

a.    Areolar tissue, Blood, Neuron, Tendon

b.   Hypopharynx, Malpighian tubules, Maxillae, Labrum          


Answer:


(a) Neuron  

(b) Malpighian tubules


12. Observe the diagrams given below. (Score 2)

        a. Identify A and B.
        b. Write one function of each.

Answer:


(a) A= Simple squamous epithelium

B= Simple cuboidal epithelium.

(b) A= Diffusion. B= Secretion and absorption.


No comments:

Post a Comment